Christenen, taoïsten en confucianisten dialogeren in Hong Kong

'Een harmonieuze samenleving cultiveren door interreligieuze dialoog.' Daarover vergaderen deskundigen uit heel Azië en Europa in Taiwan en Hong Kong.
12/03/2024 - 14:44
Openingsceremonie van het Third Christian-Taoist Colloquium in Hong Kong op 11 maart
Openingsceremonie van het Third Christian-Taoist Colloquium in Hong Kong op 11 maart © Taoïstische tv-zender Tao Tong Tian Di via YouTube livestream

Terwijl het Vaticaan een dunne diplomatieke lijn bewandelt met China, sponsort het twee conferenties in Taiwan en Hong Kong om de interreligieuze dialoog te bevorderen met het confucianisme en het taoïsme. 

De eerste conferentie vond plaats op 7 en 8 maart in Taiwan en werd georganiseerd door het Vaticaanse Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog en de Fu Jen Katholieke Universiteit van Taipei. 

De tweede vindt plaats van 11 tot 13 maart in Hong Kong en is georganiseerd door het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog, het bisdom van Hong Kong en de Taoïstische Vereniging van Hong Kong. 

Gedeelde geest van dienstbaarheid

Het doel van die laatste conferentie, zo verduidelijkt kardinaal Stephen Chow, bisschop van Hong Kong, is om 'te tonen hoe religies de handen ineen kunnen slaan als constructieve partners voor het opbouwen van onze samenleving'.

'De visie van de taoïstische religie', zo merkt de kardinaal op, 'is het bevorderen van een beweging van de wereld naar vrede en eenheid, waar de mensheid en de Weg – wij zouden zeggen de "Logos" – met elkaar verbonden zijn.'

Hij hoopt dat de erkenning van deze gedeelde geest van dienstbaarheid ervoor zal zorgen dat 'de waarde en betekenis van religie in China beter gewaardeerd zal worden'.

Spirituele kracht van dialoog

Monseigneur Indunil Janakaratne Kodithuwakku Kankanamalage, secretaris van het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog, benadrukt het belang van momenten van dialoog in onze huidige, geplaagde wereld.

‘Zoals we allemaal weten', zei hij, ‘leven we in een heel moeilijke tijd. Er is frustratie en een gebrek aan hoop.' 

'Bijeenkomsten als deze brengen een ​​symbolische boodschap aan de wereld: dat dialoog mogelijk is en dat we samen kunnen zitten en discussiëren, samenwerken en samen op pad kunnen gaan.'

‘In dit soort van dialoog’, zo zei hij nog, ‘treden we het mysterie van God binnen. Luisteren naar de ander kan ons helpen te begrijpen hoe God Zichzelf ook aan hen heeft geopenbaard. We komen het heilige mysterie van de ander tegen.'

Diplomatiek interessant

Het is opmerkelijk dat het Vaticaan conferenties sponsort in Hong Kong en in Taiwan. Beide plaatsen liggen voor het Chinese regime bijzonder gevoelig. 

Hong Kong is sinds 1997 deel van China, maar had grote autonomie tot in 2020. Toen werd de vrijheid in Hong Kong sterk beknot door een nieuwe nationale veiligheidswet. 

Taiwan beschouwt zichzelf als onafhankelijk, maar wordt door de Volksrepubliek China gezien als een provincie. Slechts 11 landen onderhouden diplomatieke relaties met Taiwan, waaronder de Heilige Stoel. Toch zijn de relaties met Taiwan de laatste jaren op een laag pitje komen te staan, omdat de Heilige Stoel de diplomatieke banden met China wilde aanhalen, onder meer via een geheim akkoord over de benoeming van bisschoppen in 2018. 

Bronnen: Vatican News (Engels) - Crux (Engels)