Christenen in Turkije worden onderdrukt en uitgebuit

Met de opkomst van het Turkse nationalisme worden ook de rechten van de christenen in Turkije almaar verder uitgehold, stellen ICC en MEC.
09/12/2020 - 16:07
Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul
Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul © Istanbul hotels

De mensenrechtenorganisaties International Christian Concern(ICC) en Middle East Concern(MEC) klagen in een rapport aan dat de christelijke minderheid in Turkije systematisch wordt onderdrukt en uitgebuit, omdat nationalistische politici door die aanpak aanzienlijk aan populariteit winnen bij een meerderheid van de Turkse bevolking. Maar waar de vijandigheid tegenover de islam bij populistische politici bij ons veelal tot grootspraak beperkt blijft, wordt in Turkije het juridische statuut van zowel individuele christenen als van hun gebedsplaatsen en instellingen almaar sterker aangetast.

Volgens beide organisaties worden christenen als tweederangsburgers behandeld en dienen hun religieuze en burgerrechten als pasmunt bij onderhandelingen. Christenen vormen overigens sinds de vervolging in het Ottomaanse Rijk vandaag nog slechts een kleine minderheid, die goed is voor ongeveer 0,2 procent van de totale bevolking. De ruime meerderheid van land, ruim 90 procent van de bevolking, is moslim. Volgens het rapport heeft de mislukte staatsgreep van 2016 tegen president Recep Tayyip Erdoğan geleid tot een versnelde invoering van de islamitisch-nationalistische agenda. Daardoor worden democratische stemmen almaar vaker monddood gemaakt en wordt de achterstelling van christenen nog bevorderd.

De islamitische identiteit wordt steeds nadrukkelijker naar voren geschoven als een essentieel onderdeel van de Turkse nationaliteit. Daardoor wordt onderwaardering van de wettelijke status van christelijke burgers en hun instellingen nog meer bestendigd ten koste van hun erfgoed, hun culturele aanwezigheid en hun religieuze rechten. Vandaag wordt zelfs niet meer ervoor teruggedeinsd de geschiedenis te herschrijven, staat te lezen in  het rapport.

Bron: ICC/CNA