Christian Solidarity waarnemer bij VN

De Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties heeft de aanvraag van Christian Solidarity Worldwide (CSW) als waarnemer ingewilligd.
23/04/2017 - 10:00

Christian Solidarity Worldwide (CSW) krijgt de status van waarnemer bij de Verenigde Naties. De aanvraag werd gesteund door  28 landen, onder meer België. Negen landen met onder meer China, Vietnam, Pakistan en Turkije stemden tegen. Twaalf landen onthielden zich. Volgens Mervyn Thomas kan het belang van de erkenning niet voldoende worden benadrukt. Wij krijgen toegang tot alle mensenrechtenplatforms van de VN en kunnen studiesessies in de marge van fora zoals de VN-Mensenrechtenraad of de Algemene Vergadering organiseren. Het betekent ook een erkenning van de degelijkheid van het werk van de organisatie in sectoren die van belang zijn voor de VN. CSW staat bekend om zijn goed gedocumenteerde rapporten over schendingen van de godsdienstvrijheid en geloofsvervolging wereldwijd.

Matthew Rycroft, de Britse ambassadeur bij de VN in New York, noemt het een schande dat  Christian Solidarity Worldwide zo lang op zijn erkenning moest wachten. Hij benadrukt dat de werking van volledig in de lijn ligt van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Mervyn Thomas wijst erop dat de aanvraag van vele andere mensenrechtenorganisaties (nog) niet werd erkend. Hij pleit voor meer transparantie, zowel bij de erkenning van de aanvragen als de werking van de VN zelf.  

Bron: Christian Solidarity Worldwide