CIDSE: 'Betrek middenveld in gesprekken met Afrikaanse Unie'

Mensenrechten moeten de hoeksteen vormen van toekomstige relaties van de EU met volkeren en landen in Afrika, zegt CIDSE.
16/02/2022 - 12:58
Cidse: Geef Afrika een stem
Cidse: Geef Afrika een stem © Christophe-Smets/CIDSE

Naar aanleiding van de dialoog van de Europese instellingen met de Afrikaanse Unie (AU) heeft CIDSE (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité, de koepel van katholieke ontwikkelingsorganisaties waarvan o.m. ook Broederlijk Delen deel uitmaakt), haar oproep herhaald om het middenveld sterker bij die gesprekken te betrekken. Dat moet helpen om mensen aan de basis een stem te geven. Maar volgens CIDSE is de EU daarin nog altijd niet geslaagd, ondanks loffelijke pogingen in de voorbije jaren. 

CIDSE herinnert eraan dat de westerse dominantie en het koloniale verleden nog altijd een sterke stempel drukken op de relaties van de EU met landen in Afrika. In de plaats van de aandacht te richten op de basisbehoeften van Afrika, zoals voedsel en armoede, lijkt de top zich te verliezen in onrealistische onderwerpen die niet tot de prioriteiten van het Afrikaanse continent behoren, vindt Chika Onyejiuwa. De belangstelling voor de bevolking van Afrika en haar problemen zou tijdens deze top pas echt ter harte worden genomen als er ook ruim aandacht was geweest voor onderwerpen zoals landbouw, voedselsoevereiniteit, de plundering van bodemrijkdommen, maar net zo goed de schulden, het klimaat, het verlies aan biodiversiteit of de beschikbaarheid van vaccins. 

CIDSE werkt al enige tijd goed samen met de door Afrikanen gestuwde beweging Our Land is Our Life. Wij steunen hun oproep om de prioriteiten van Afrikaanse mensen met betrekking tot landrechten en voedsel naar voren te brengen. Deze beweging organiseerde op 14 februari een alternatieve volkstop waarin de levensnoodzakelijke prioriteiten voor het Afrikaanse continent centraal stonden: landbouw en agro-ecologie en de misbruiken door bedrijven. De EU en de AU werden ertoe aangespoord te erkennen dat het goed mogelijk is om met succes gezond voedsel te produceren met erg lage inputkosten. Dat model heeft een enorm potentieel om banen te creëren, evenwichtige voeding te bieden en landbouwgemeenschappen in Afrika veerkrachtiger te maken.

Bron: CIDSE