Clara Fey wordt op 5 mei zalig verklaard
De Duitse zuster Clara Fey (1815-1894), die in april 1815 in een welstellend gelovig gezin met vijf kinderen werd geboren, wordt op zaterdag 5 mei in het Duitse stad Aken zalig verklaard. De plechtigheid in de dom van Aken wordt door kardinaal Angelo Amato, de prefect van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, geleid. De vader van Clara had een spinnerij, maar hij overleed op 42-jarige leeftijd, na 2 jaar ziekenbed. Clara en haar broers kregen de zorg voor de armen van hun moeder er met de paplepel ingelepeld.
Al snel ging de zorg van Clara uit naar arme (straat)kinderen. Zij ging zich steeds actiever inzetten voor hun opvoeding en scholing. Na zes jaar lekenapostolaat stichtte zij in 1844 met drie vriendinnen de congregatie van de zusters van het Arme Kind van Jezus. De congregatie bouwde tientallen weeshuizen, scholen en internaten in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. In 1847 werden de statuten van de congregatie kerkelijk erkend. In 1991 riep paus Joannes Paulus II Clara Fey uit tot eerbiedwaardige.
Nederland en België
Door de Cultuurstrijd in Duitsland (omstreeks 1870) moest zuster Clara uitwijken. Zij vestigde zich net over de grens in het Nederlandse Simpelveld, waar zij op 8 mei 1894 ook zou overlijden. In 1874 vestigden zich de eerste zusters in Brussel en een jaar later trokken er drie zusters naar een bouwvallig woonhuis in Borsbeek. Daar moesten de zusters aanvankelijk zien rond te komen van hun haak- en briewerk. Dankzij de inzet van jezuïet Bruson konden de zusters zich verankeren en al in 1877 werd voldoende geld gevonden om de eerste school te bouwen. In 1883 telde het internaat in Borsbeek 66 leerlingen. De zusters waren ook heel actief in de streek van Gemmenich, aan de Duitse grens.
Op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog telde de congregatie 60 Belgische zusters. In 1929 werd in Borsbeek de bekende fröbelnormaalschool Maria Mediatrix gestart, die in 1994 met de normaalschool van Wijnegem is gefusioneerd. Vlaanderen telt momenteel nog 16 zusters, onder meer 1 in Borsbeek en 1 in Nederokkerzeel (Kampenhout). De andere zusters wonen in Antwerpen. Momenteel lopen er in ons land 800 leerlingen school in secundaire scholen (aso, tso en bso) en meer dan 500 in het lager- en kleuteronderwijs. Vandaag telt de congregatie 500 vrouwelijke religieuzen in 12 landen.