Clerinx-orgel van Odulphuskerk in Borgloon wordt gerestaureerd
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de restauratie van het Clerinx-orgel in de Sint-Odulphuskerk van Borgloon. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 469.717,64 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economische en maatschappelijke weefsel te herstellen na de coronacrisis. De restauratie van het Clerinx-orgel in Borgloon kan nu starten. De orgelkast in deze kerk is prachtig gesculpteerd en zal door de restauratie terug zichtbaar zijn voor de bezoekers, schrijft minister Diependaele in de toelichting.
Opnieuw zichtbaar
In de Sint-Odulphuskerk bevinden zich een Clerinx-orgel uit 1861, gebouwd in een oudere orgelkast uit 1652, en een klokkenspel met 28 klokken. De kerk zelf werd recent gerestaureerd en nu is het de beurt aan het orgel, de kers op de taart. Het doksaal wordt verbouwd en het orgel krijgt een volledige restauratie. De prachtig gesculpteerde orgelkast is sinds het begin van 20ste eeuw tot nu nauwelijks zichtbaar geweest voor de kerkbezoeker door de verdoken opstelling. Door een hernieuwde opstelling op de vermoedelijk oorspronkelijke locatie in de kerk zullen het orgel de orgelkast opnieuw bekendheid krijgen.
Historiek
De Sint-Odulphuskerk is een vijfbeukige kruisbasiliek met een vroeg-Romaanse kern waarvan de middenbeuk, de viering, het noordertransept en het hoofdkoor in min of meer dezelfde vorm bewaard bleven. De kerk werd oorspronkelijk in romaanse stijl gebouwd en staat in het centrum van de stad, vlak bij de plek waar vroeger de burcht van Loon stond. Recent werd de HALO aan de kerk toegevoegd, een hedendaags kunstwerk van architecten Gijs en Van Vaerenbergh, bekend van het doorkijkkerkje dat een kilometer verderop staat.