Cohousing in Agnetenklooster van Arendonk

Het voormalige franciscanessenklooster, dat sinds 2002 onbewoond is, wordt gerenoveerd en herbestemd tot woonproject voor sociale huisvesting.
12/01/2021 - 16:36

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 1.471.746,22 euro toe voor de restauratie en herbestemming van het vroegere Agnetenklooster in Arendonk. In het cohousingproject komen 26 wooneenheden. Door de jarenlange leegstand zijn er ingrijpende restauratie- en herbestemmingswerken nodig aan de daken en de gevels. Bovendien wordt geïnvesteerd in het vernieuwen en herstellen van het schrijnwerk, energiebesparende maatregelen, evenals de verbetering van de toegankelijkheid. De kloostertuin en -kapel worden publiek toegankelijk. Volgens minister Diependaele kan de sociale functie dankzij het ambitieuze project toch bewaard blijven.

Lees verderd onder de afbeeldingen.

Het Agnetenklooster in Arendonk
Het Agnetenklooster in Arendonk © Vlaamse Gemeenschap

Het franciscanessenklooster werd in 1717 gebouwd. Het is een concrete getuige van de politiek-religieuze tegenstellingen tussen de katholieke Zuidelijke en de calvinistische Noordelijke Provincies, die de  basis vormden voor de vestiging in Arendonk. Het kloostercomplex is sinds 2003 beschermd als monument, mee dankzij de goed bewaarde kapel en het zusterhuis, de school met pensionaat, het rectorshuis, de boerderij en de kloostertuin.

Bron: Onroerend Erfgoed