Collecte voor Sint-Pieterspenning in oktober

De Heilige Stoel acht het onhaalbaar om de jaarlijkse collectie voor de goede werken van de paus al in juni behoorlijk te organiseren.
30/04/2020 - 14:39
Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek © Philippe Keulemans

Matteo Bruni, de directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, bevestigt dat de jaarlijkse collecte voor de Sint-Pieterspenning (in het Latijn: denarius Sancti Petri), de jaarlijkse cellecte in de hele katholieke wereld voor de paus, wordt uitgesteld. Eerder werd ook al beslist om de jaarlijkse collecte van Goede Vrijdag voor het Heilige Land tot in het najaar uit te stellen. De collecte voor de Sint-Pieterspenning wordt elk jaar rond 29 juni, de feestdag van de Heiligen Petrus en Paulus, gehouden. Woensdagmiddag werd beslist om de collecte naar 4 oktober, de feestdag van Sint-Franciscus van Assisi, te verschuiven. 

De inkomsten van de Sint-Pieterspenning, die onder meer voor de financiering van de hulpacties van Cor Unum (de Pauselijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) gebruikt worden, vormen een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het Vaticaan. Jaarlijks brengt de wereldwijde collecte ca. 60 miljoen euro bijeen voor hulpprojecten allerhande.

Bron: VIS