COMECE vraagt aandacht voor minderjarige gevangenen

Wereldwijd zitten naar schatting 1,2 miljoen minderjarigen in mensonwaardige omstandigheden opgesloten.
08/10/2021 - 10:00

De secretaris-generaal van de Comissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), Manuel Barrios Prieto, vroeg bij de voorstelling van de documentaire Libertad van Raul de la Fuente aandacht voor de dramatische situatie van vele minderjarige gevangenen wereldwijd. De film schetst een indringend portret van de detentie van minderjarigen in de Pademba-gevangenis in Sierra Leone, maar ook van de steun van de salesianen van Don Bosco voor deze jongeren. Ook in andere Afrikaanse landen zetten kloosterordes en religieuze congregaties zich vaak op eenzelfde manier in voor de lotsverbetering van deze jongeren.

Wereldwijd zitten meer dan 1,2 miljoen jongeren gevangen in ronduit onmenselijke omstandigheden, vaak zonder proces en soms samen met volwassen delinquenten, onderstreepte de COMECE-secretaris-generaal. Barrios Prieto verwees naar het EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie. Dat spoort de EU-landen aan om zich onder meer in te zetten voor de wereldwijde bevordering van kindvriendelijke rechtsstelsels en engagement om de omstandigheden in gevangenissen in overeenstemming te brengen met de internationale normen.

Nog volgens Barrios Prieto maakt het voorbeeld uit Sierra Leone duidelijk hoe politici uit de EU kunnen samenwerken voor de bescherming van de rechten van jonge gevangenen en hun re-integratie in de samenleving. In die zin stimuleert het EU-actieplan ook samenwerking met religieuze en op geloof gebaseerde actoren. Op veel plaatsen krijgen minderjarigen in de gevangenis onvoldoende voeding en onderwijs, evenals medische en spirituele basiszorg, zei de secretaris-generaal van de COMECE. Wereldwijd pleiten experts voor alternatieve gevangenisstraf en een betere herintegratie.

Bron: Kathpress.at