Commissie Ruini positief over eerste verschijningen Medjugorje

Onderzoekscommissie positief over erkenning eerste 7 vermeende Maria-verschijningen in Medjugorje, maar twijfelt over andere 47.000 ‘verschijningen’.
17/05/2017 - 14:43
Medjugorje
Medjugorje © Medjugorje

De Vaticaanse onderzoekscommissie onder leiding vankardinaal Camillo Ruini staat eerder gunstig ten opzichte van de erkenning van het bovennatuurlijke karakter van de eerste zeven vermeende Mariaverschijningen in Medjugorje (Bosnië en Herzegovina). De authenticiteit van de overige 47.000 verschijningen wordt echter door een meerderheid van de commissieleden ernstig betwijfeld. Dat schrijft vaticanist Andrea Tornielli van de Italiaanse krant La Stampa.

De commissie werd in 2010 doorpaus Benedictus XVI ingesteld voor een onderzoek naar de verschijningen. De activiteiten werden in 2014 afgerond. Afgelopen weekend verwees paus Franciscus in een interview tijdens zijn terugvlucht uit Fatima onrechtstreeks naar de resultaten van het rapport.

Volgens Tornielli heeft de onderzoekscommissie 17 keert vergaderd en werden ook de archieven van de Joegoslavische geheime dienst, het bisdom Mostar en de parochie Medjugorje bestudeerd. Bijkomend werden getuigen gehoord en werd een bezoek gebracht aan het bedevaartsoord. De Congregatie voor de Geloofsleer heeft zo haar twijfels over Medjugorje en het rapport Ruini. Maar die werden door paus Franciscus overruled. Hij besloot na het lezen van het rapport de Poolse aartsbisschop Henryk Hoser als speciale gezant met een pastorale missie naar Medjugorje te sturen. Volgens de paus valt immers niet te ontkennen dat mensen die naar Medjugorje gaan God daar ontmoeten en zich bekeren. Mgr. Hoser wordt verwacht de resultaten van zijn onderzoek nog deze zomer aan de paus voor te leggen.

Bron: La Stampa/KRO.nl