Conferentie en website zetten priesters aan tot levenslang leren

Voor hun zelfzorg moeten priesters zich blijven vormen. Dat is te horen op de priesterconferentie in Rome. Een nieuwe website kan hen daarbij helpen.
08/02/2024 - 15:11
Conferentie over permanente vorming van priesters in Rome van 6 tot 10 februari 2024
Conferentie over permanente vorming van priesters in Rome van 6 tot 10 februari 2024 © Dicasterie voor de Clerus via Facebook

1000 priesters en leken uit 60 landen ontmoeten elkaar in Rome van 6 tot 10 februari om te reflecteren over het priesterschap. Het centrale thema is de noodzaak van permanente vorming.

Leren geeft energie en draagt bij tot eenheid

Priesters moeten 'voor zichzelf en voor hun eigen geloof zorgen', zei curiekardinaal Luis Antonio Tagle bij de start, wat vooral betekent dat ze moeten blijven investeren in bijscholing, ook na hun wijding. Ieder authentiek priesterlijk leven is 'een vormingspad dat nooit voltooid is'. Dat uitgangspunt helpt de gewijden om ‘nieuwe energie op te doen en een vals gevoel van superioriteit en verworven rechten te vermijden’. Onderwijs is ook de belangrijkste sleutel tegen een 'neiging om de eigen cultuur te verabsoluteren en te verheerlijken'. 

Vijandigheid tegenover mensen van andere culturen is een 'tegengetuige van het Evangelie en een schandaal voor een wereld die op zoek is naar eenheid', aldus nog Tagle.

Opleiding draagt bij tot liefde en voorzichigheid

Priesters voelen zich vaak alleen, ‘moe’ of zelfs ‘gedesoriënteerd door de uitdagingen van de hedendaagse samenleving’, zei kardinaal Lazarus You Heung-sik, prefect van het Dicasterie voor de Clerus dat de conferentie organiseert. Opleiding en ontwikkeling kunnen ervoor zorgen dat een 'geest van moedeloosheid' plaatsmaakt voor daden van 'kracht, liefde en voorzichtigheid'.

Het creëren van een ondersteunend netwerk voor priesters is 'een steeds urgentere prioriteit' geworden, zei de Koreaanse kardinaal. 

Daarom heeft het dicasterie een nieuwe website ontwikkeld met als doel 'ervoor zorgen dat alle priesters in de wereld gelukkig zijn'. Op die site kunnen meer dan 400.000 priesters over de hele wereld 'hun pastorale ervaringen en moeilijkheden delen'. Er is ook een sectie voor permanente diakens – 42.000 wereldwijd – en een voor seminaristen – 72.000 in 2022. De site is voorlopig beschikbaar in het Engels en het Italiaans.

Bezoek de nieuwe website van het Dicasterie voor de Clerus

Bronnen: KathPress (Duits) - iMedia (Frans)