Congolese Kerk roept op tot zorg voor het milieu

Congolese kerkleiders klagen de ontbossing van de tropische wouden in hun land aan en roepen op tot een ecologische 'bekering' van de bevolking.
07/01/2017 - 11:53
Het Virungapark in Congo
Het Virungapark in Congo © Wikipedia

De Bisschoppenconferentie van de Democratische Republiek Congo (CENCO), heeft alle inwoners van het land in een nieuwjaarsboodschap opgeroepen tot (meer) zorg voor het milieu en dan vooral voor de uitgestrekte Congolese tropische wouden, die aan een almaar hoger tempo verdwijnen. Wij maken ons ernstig zorgen over deze evolutie, schrijven de kerkleiders.

Lieve broeders en zusters wij roepen u op tot een echte ecologische bekering en een bewustwording van de noodzaak van natuurbescherming. CENCO

De Congolese bisschoppen herinneren aan de oproep van paus Franciscus voor de bescherming van de wonderbaarlijke door God gegeven natuur die ons is toevertrouwd. Zij vragen een bijzondere aandacht voor de ongebreidelde ontginning van grondstoffen en het massaal rooien van bossen voor brandhout. Bovendien bestaat er geen overheidsprogramma voor herbebossing.

De bisschoppen veroordelen de overconsumptie en de torenhoge afvalhopen in de grote Congolese steden. De lanen in de meeste van onze steden liggen vol vuilnis. Prachtige lanen verliezen hun schittering. Rivieren die door onze steden lopen, dienen voor het dumpen van afval.

Bron: CENCO/CISA