Congolese priester ontvoerd na paasmis

De ontvoerders vragen 50.000 dollar voor de vrijlating van pastoor Célestin Ngango.
05/04/2018 - 16:42
Bisschop Théophile Kaboy Ruboneka van Goma
Bisschop Théophile Kaboy Ruboneka van Goma © SIR

Volgens de Congolese bisschoppen vragen de ontvoerders van priester Célestin Ngango losgeld voor zijn vrijlating. De geestelijke van de Karambiparochie in Goma (Noord-Kivu) werd zondag tegengehouden bij een wegblokkade tussen Nyarukwangara en Karambi nadat hij was voorgegaan in een paasmis. Daarna werd hij door de gewapende mannen meegenomen. Volgens mgr. Théophile Kaboy Ruboneka, de bisschop van Goma, wordt alles in het werk om hem vrij te krijgen. Maar het is onduidelijk of de kerkleiding bereid is om de ontvoerders losgeld te betalen.

Volgens de bisschop zijn er in het gebied vrijwel dagelijks ontvoeringen, maar de gevraagde bedragen zijn in het algemeen veel lager. SIR.

Door de aanwezigheid van honderd lokale en buitenlandse milities zijn er vaak ontvoeringen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De auto van de priester  werd op 16 km van het centrum van Rutshuru tegengehouden, zegt mgr Ruboneka. Nadat de ontvoerders de priester meenamen, konden de andere inzittenden hun weg vervolgen. De ontvoerders namen onmiddellijk contact op met de parochie van abbé Célestin. Aanvankelijk vroegen de ontvoerders het absurde bedrag van 500.000 dollar. Nu vragen ze nog 50.000 dollar, maar we kunnen onmogelijk zo’n bedrag vinden. We proberen te onderhandelen met de ontvoerders, maar dat is niet eenvoudig.

Bron: Fides/SIR