Congolezen beleven een Stille Week tussen angst en onzekerheid

Ook de Congolese christenen bereiden zich in een situatie van grote onzekerheid en angst voor op de viering van Pasen.
07/04/2020 - 11:00

Volgens kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, de aartsbisschop van Kinshasa,  worden zijn landgenoten in deze week van voorbereiding op Pasen heen en weer geslingerd tussen angst en onzekerheid. Volgens hem krijgen de inwoners niet eens de tijd om te bekomen van het goede nieuws dat het land de ebola-epidemie, waaronder het land al sinds 2018 gebukt gaat, eindelijk onder controle heeft. Meteen dienden zich al de eerste meldingen van besmetting met het coronavirus aan, verklaart hij in een interview met het missiepersagentschap Fides.

Mijn bisdom is het sterkste getroffen. De vrees is groot dat het aantal besmettingen dag na dag zal toenemen. Voorlopig zijn de meeste gevallen geconcentreerd in de hoofdstad, waar naar schatting 12 miljoen mensen wonen. Maar wij vrezen dat het virus zich ook naar andere delen van het land zal verspreiden. Dagelijks lezen wij in de kranten wat er in Italië, Spanje en de VS gebeurt. Wij mogen niet eraan denken wat hier kan gebeuren. De regering heeft een de bevolking gevraagd om zich zo weinig mogelijk te verplaatsen, om de handen te wassen en om zoveel mogelijk thuis te blijven. 

De kardinaal vreest dat quarantaine in huis geen oplossing is omdat de families vaak met 10 of 15 mensen onder hetzelfde dak leven. Bovendien beschikken vele Congolezen niet over leidingwater en moeten zij grote afstanden afleggen om over water te kunnen beschikken.

Bron: Fides