Controverse om graf voor aartsbisschop in Liechtenstein

Wolfang Haas, de omstreden aartsbisschop van Vaduz, zorgt opnieuw voor controverse met een ambitieus plan voor zijn praalgraf in de kathedraal.
07/05/2016 - 08:45

Wolfgang Haas, de aartsbisschop van Vaduz, blijft voor controverse zorgen. Hij werd in 1988 aangesteld tot bisschop coadjutor (met recht van opvolging) van het Zwitserse bisdom Chur en werd er eind mei 1988 tot bisschop gewijd. Nadat hij in 1997 tot bisschop werd aangesteld, ontspoorde het bestuur van het bisdom door zijn conservatieve beleid en gebrek aan dialoogbereidheid. Nog in hetzelfde jaar werd Haas weggepromoveerd naar Vaduz in Liechtenstein. Zijn bestuur werd ook in de dwergstaat niet echt een succes, al bleef hij de steun krijgen van de vorst Hans Adam II.

De aartsbisschop zorgt nu voor een nieuwe controverse. Recent kondigde hij immers het plan aan om in de kathedraal van Vaduz drie bisschopsgraven te laten bouwen. Tegenstanders noemen de plannen een regelrechte provocatie, omdat de kosten voor het project op 118.000 euro worden geraamd.

Volgens een woordvoerder van het aartsbisdom zijn de geplande uitgaven niet overdreven, omdat er ook werken moeten gebeuren om de stabiliteit te verzekeren. Hij benadrukt dat aartsbisschoppen het recht hebben om na hun dood in hun kathedraal begraven te worden.

Bron: Tagesanzeiger/Kathpress.at