Coronavaccins: 'Neokolonialisme van ergste soort'

De Duitse voorzitter van Justitia et Pax vraagt een rechtvaardiger verdeling van coronavaccins wereldwijd.
27/01/2022 - 09:00
Covid-18 vaccins
Covid-18 vaccins © M-Foto/Shutterstock

Mgr. Heiner Wilmer, bisschop van Hildesheim en nationaal voorzitter van de Commissie Justitia et Pax in Duitsland, dringt aan op een eerlijker, wereldwijde verdeling van de coronavaccins en -medicijnen. Duitsland en Europa moeten beseffen dat zij deze wereldwijde pandemie niet in hun eentje kunnen verslaan.

De huidige situatie, waarbij het Westen over een overschot aan vaccins beschikt terwijl die in vele afgelegen gebieden in de derde wereld nog altijd onbeschikbaar zijn en armen in Afrika voor medicijnen vaak meer moeten betalen dan in het Westen, bestempelt hij als een vorm van neokolonialisme van de ergste soort. Wij kunnen deze pandemie alleen maar verslaan als wij onszelf zien als één menselijke familie en ook aandacht hebben voor de mensen in het Zuiden.

Mgr. Wilmer dringt tegelijk aan op een ruimere bezinning over onze relaties met de rest van de wereld. Corona is slechts één voorbeeld van de manier waarop de geïndustrialiseerde landen het Zuiden benaderen en structuren van uitbuiting bevorderen.

Bron: Domradio