Coronavirus: vier gouden regels van bisschop Alan Smith

Alan Smith, anglicaanse bisschop van het Britse Saint Albans, heeft zo z'n eigen kijk op de aanpak van het coronavirus.
11/03/2020 - 10:45
Bisschop Alan Smith van Saint Albans
Bisschop Alan Smith van Saint Albans © St Albans

Alan Smith, de anglicaanse bisschop van Saint Albans in het Britse graafschap Hertfordshire, heeft vier gouden regels opgesteld boor de omgang met het coronavirus. Hij zei op de Britse radio te hopen dat zijn suggesties mensen kunnen aansporen tot bezinning, op een moment dat wij in een meer egoïstische houding dreigen te vervallen.

Jezus is een goede leidsman als wij in paniek dreigen te geraken. Net op een ogenblik zoals nu zou ons geloof ons moeten helpen en ons ondersteunen en versterken. Bisschop Alan Smith

Zijn vier gouden regels:

  • Ieder van ons kan nadenken over hoe wij onze buren kunnen beschermen en ondersteunen, beginnend door onszelf niet op de eerste plaats te plaatsen. Neem alle officiële voorzorgsmaatregelen, bied hulp, stel anderen gerust en demoniseer geen mensen of groepen.
  • Probeer voor ogen te houden wie misschien meer lijdt. Kerken kunnen een audit uitvoeren van alle kwetsbare mensen die ze kennen en de verantwoordelijkheid delen om ze dagelijks te bellen, ook al om hen even aan het woord te laten en gerust te stellen … Niets gaat boven een vriendelijk woord. En ook een huisbezoek is natuurlijk ok, mits de officiële voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd.
  • Raak niet in paniek. Verzamel voedsel, maar blijf daarbij ook de christelijke deugd van het delen beoefenen. Vraag (vooral de iets oudere) buren wat ze nodig hebben en doe uw best om hen te helpen om het te bezorgen. Sommige mensen beschikken niet over voldoende geld om een voorraad in te slaan. Het is onze taak om er ook voor te zorgen dat er ook voldoende beschikbaar is voor minder bedeelden.  
  • Leef vandaag ten volle. Niemand van ons weet ooit wat de toekomst in petto heeft. In de Bergrede (Mt 6, 25-34) daagt Jezus zijn volgelingen uit om ten volle te leven en niet bang te zijn voor de toekomst. Telkens als wij in de verleiding komen om toe te geven aan angst, moeten we bewust ervoor kiezen om met vertrouwen en openheid te reageren.

En bisschop Smith besluit: Laten we verstandig blijven en deze crisis beschouwen als  een kans om te dienen en voor anderen te zorgen.

Bron: Saint Albans/Premier Christian Radio