Crevits laat ultra-katholieke school opnieuw controleren

Sint-Ignatius in Overijse is officieel erkend, maar heeft forse kritiek op het katholiek onderwijs.
13/01/2016 - 14:37

Privéschool Sint-Ignatius werd eind vorig jaar, na een bezoek van de onderwijsinspectie op 1 oktober, erkend omdat ze de bepalingen rond de eindtermen naleeft. Ze mag dus ook diploma's uitreiken. Ze krijgt evenwel geen subsidies. Daarvoor zou de school minstens 83 leerlingen moeten tellen - nu telt ze er vijf.

Ondanks die erkenning ligt de school nu onder vuur, omdat ze zich erg kritisch uitlaat over het katholiek onderwijs, onder meer over het feit dat daar ook niet- of andersgelovige leerkrachten lesgeven. Een omzendbrief stelt in dat verband dat een schoolbestuur geen gebruik mag maken van vergelijkingen of aanvallen tegen andere onderwijsinrichters.

Minister Hilde Crevits neemt nu twee maatregelen. Zo zal de inspectie een nieuwe controle uitvoeren en zal de Commissie Zorgvuldig Bestuur nagaan of de omzendbrief wordt gerespecteerd.

Kerkelijk niet erkend

Sint-Ignatius opende de deuren op 1 september 2015. De school kwam eerder al onder vuur te liggen omdat ze de godsdienstlessen baseert op de Mechelse Catechismus, die dateert van voor het Tweede Vaticaans Concilie. Het vicariaat onderwijs van het aartsbisdom Mechelen-Brussel benadrukt dat de school geen kerkelijke erkenning heeft, ook al volgt ze leerplannen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Bisschoppelijk afgevaardigde Fons Uyterhoeven: Dit is een privéschool. Zij heeft bij ons nooit een erkenning aangevraagd. Om als katholieke school erkend te worden moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Een school moet daarvoor meer bepaald lid zijn van de koepel van katholiek onderwijs, ze moet zich houden aan de planningsregels voor het inrichten van nieuwe afdelingen en zij moet beroep doen op de pedagogische begeleidingsdienst van het Katholieke Onderwijs. Ook moet zij  het leerplan voor het godsdienstonderwijs volgen, dat in 1998 door de Belgische bisschoppen werd goedgekeurd.

Deze discussie toont dat onze katholieke scholen wel degelijk in de samenleving staan en de dialoog aangaan, meent Fons Uyterhoeven. Wij hebben geen kritiek op de keuze van de ouders van deze leerlingen. Wel op het feit dat deze kinderen niet in dialoog leren gaan en in een strak zogenaamd katholiek keurslijf worden opgevoed. Elke privéschool heeft dit recht. Maar de schoolleiding gaat erg ver in haar kritiek op de koepel van katholiek onderwijs.Zij pretendeert ook het enige echte katholiek onderwijs te bieden.

Dialoogschool

Uyterhoeven benadrukt dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen de laatste jaren sterk werkte aan de uitbouw van de katholieke dialoogschool. Daarin proberen wij vanuit onze eigenheid en godsbeeld de dialoog met de samenleving aan te gaan. Het vertrekpunt is dat wij als gelovigen al van bij aanvang in die dialoog staan. Wij willen geen eiland zijn in de samenleving. Daarom is er in onze scholen ook plaats voor andersgelovige leerkrachten die dit onderwijsproject onderschrijven, zegt hij.De privéschool in Overijse wil zich terugtrekken op een eiland, overtuigd van het eigen gelijk. Wij betreuren dat de school de dialoog niet aangaat.

Bron: De Morgen

De school is gevestigd in het oude klooster van Maleizen © Sint-Ignatius