Crisisdirecteur voor bedevaartsoord Lourdes

De nieuwe directeur Thierry Lucereau moet het Franse bedevaartsoord uit de rode cijfers halen.
13/10/2016 - 11:27
© Philippe Keulemans

Het Franse bedevaartsoord Lourdes heeft  Thierry Lucereau aangesteld als nieuwe administratieve directeur. Hij krijgt de opdracht om de jaarbalans uit de rode cijfers te halen. Lourdes boekte vorig jaar een verlies van 2,3 miljoen euro. Die negatieve balans is deels te wijten aan de gevolgen van de zware overstromingen waarmee de bedevaartsplaats in 2013 af te rekenen kreeg. De nieuwe administratieve directeur onderstreept dat de huidige financiële situatie niet mag worden gedramatiseerd.

Lucereau verdiende zijn sporen in de industrie als specialist in het bezorgen van nieuwe impulsen aan noodlijdende bedrijven om die zo uit de rode cijfers te halen. Hij is 63, gehuwd, vader van 7 kinderen en diepgelovig en praktiserend katholiek. Hij werkte eerder als vrijwilliger in het bedevaartsoord Paray-le-Monial en is al jaren actief in de gezinspastoraal. Thierry Lucereau is een persoonlijke vriend van mgr. Nicolas Brouwet, de aartsbisschop van Tarbes en Lourdes. Die wist hem te overtuigen het bedevaartsoord mee te beheren.

Het bekende Franse bedevaartsoord kreeg een zware klap door de overstromingen in 2013 en de daaropvolgende heropbouw en herinrichting. Terwijl andere bedevaartsplaatsen, zoals Fatima of Santiago de Compostela erin slaagden meer bedevaarders aan te trekken, zag Lourdes zijn bedevaarders de afgelopen vijf jaar met een kwart verminderen. In 2009 bezochten 800.000 bedevaarders Lourdes, in 2014 waren er dat nog 600.000.

De overstromingen, die in 2013 zware schade aanrichtten, verklaren die terugval slechts gedeeltelijk. Bedevaarders komen steeds vaker individueel en steeds minder in groep. Jonge bedevaarders zijn bovendien sterker aangesproken door een avontuurlijke tocht naar Santiago de Compostela. De dalende trend wordt ook vertaald in de financiële inkomsten. Sinds 2012 zijn die met 3 procent gedaald, terwijl de uitgaven met 1 procent toenamen. Thierry Lucereau krijgt de nu delicate en moeilijke opdracht om het tij te keren.

Bron: La Croix