CRKC lanceert stappenplan voor religieus erfgoed

Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur lanceert een stappenplan voor de waardering en selectie van roerend religieus erfgoed.
30/10/2016 - 09:42
roerend religieus erfgoed
roerend religieus erfgoed © CRKC

HetCentrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) heeft in samenwerking met de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen een stappenplan uitgewerkt om kerkbesturen in Vlaanderen te ondersteunen bij het waarderen, selecteren en herbestemmen van roerend religieus erfgoed in hun kerk. Het stappenplan sluit aan bij de bezinning over de toekomst en eventuele herbestemming van kerken, die naast hun religieuze functie almaar vaker ook een andere invulling krijgen. Dat heeft een impact op de kerkschat en andere kostbare voorwerpen in deze kerken, die vaak niet langer ter plaatse kunnen bewaard blijven. Het CRKC helpt de juiste stukken te selecteren en eventueel een passende herbestemming te bepalen.

Praktisch hulpmiddel

De idee voor het opstellen van een dergelijk stappenplan is niet nieuw. In 2011 publiceerden het Museum Catharijneconvent en de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed – praktisch hulpmiddel bij het waarderen en herbestemmen van religieuze voorwerpen, dat intussen in Nederland zijn deugdelijkheid ruimschoots bewezen heeft. Dat concept werd door een werkgroep van het CRKC inhoudelijk aangepast en vertaald naar de Vlaamse situatie. Het werd ook aan de praktijk getoetst in enkele concrete pilootprojecten. Het CRKC wil zo ook in Vlaanderen kerkbesturen en andere betrokkenen helpen om correct met het erfgoed om te gaan en verantwoorde keuzes te maken, rekening houdend met de kerkelijke richtlijnen en het wettelijk kader.

Lees het stappenplan