Curiekardinaal roept reizigers op tot respect voor mens en milieu

Kardinaal Peter Turkson vraagt waardige en gelijke arbeidsomstandigheden voor mensen die in de toeristische sector zijn tewerkgesteld.
26/07/2019 - 11:00
Vaticaan roept toeristen op tot respect voor de natuur
Vaticaan roept toeristen op tot respect voor de natuur © Philippe Keulemans

Kardinaal Peter Turkson, de prefect van het Dicastarie voor Menselijke Ontwikkeling, klaagt de slechte werkomstandigheden in de toeristische sector en de roekeloosheid van vele reizigers aan. Turkson vestigt de aandacht op de arbeidsomstandigheden van stewardessen, reisgidsen, entertainers en obers. De stress en concurrentie is bij hen erg hoog, terwijl het vaak aan een echt arbeidscontract ontbreekt en de lonen veel te laag zijn.

De Afrikaanse kardinaal doet ook een beroep op de toeristen en reizigers. Die hebben vaak geen respect voor de plaatselijke cultuur en het milieu. Terwijl ook de toeristische sector zelf, onder meer door de bouw van nieuwe faciliteiten, ruwbouw pleegt op het milieu.

Tegelijk wijst de kardinaal ook op de belangrijke en positieve bijdrage van het toerisme. Dat kan bijdragen tot meer internationaal begrip en het afbouwen van vooroordelen.

Bron: KNA/Domradio