Dag Hammarskjöld herdacht met symposium in Gent

60 jaar geleden verongelukte de secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld (1905-1961). Ontdek zijn politieke en spirituele erfenis.
22/01/2022 - 10:34

Het is precies zestig jaar geleden dat de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Dag Hammarskjöld om het leven kwam bij een mysterieus vliegtuigongeluk. Onder leiding van Hammarskjöld veranderde de jonge VN van een vrijblijvend praatcircus in een actieve organisatie voor de bevordering van vrede en gerechtigheid. Na zijn dood werd een dagboek gevonden, Merkstenen, waarmee Hammarskjöld ook bekendheid kreeg als een van de grootste mystici van de 20ste eeuw. 

Over de politieke en spirituele betekenis van Dag Hammarskjöld voor mensen van nu vindt op maandag 28 februari 2022 een symposium plaats in het Karmelietenklooster van Gent, met onder anderen staatssecretaris Sammy Mahdi, schrijfster Kristien Hemmerechts en de Leuvense hoogleraren Rik Torfs en Jan de Volder.

Hammarskjöld is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor wereldleiders en anderen die zich bezighouden met internationale betrekkingen. Meer dan ooit vraagt deze tijd om internationale samenwerking rondom vredesvraagstukken, sociale gerechtigheid en in toenemende mate ook duurzaamheid. 

Door de ontdekking van Merkstenen, met biografische notities, citaten uit de Bijbel en persoonlijke gedichten, kwam ook een tot dan toe volledig onbekende kant van Hammarskjöld naar voren. Het mystieke getuigenis van Hammarskjöld is stevig geworteld in de christelijke traditie maar ook altijd voor een veel breder publiek inspirerend geweest.

Maak kennis met Dag Hammarskjöld

Programma

  • Prof. Jhr. Mr. Dr. Christiaan Alting von Geusau, rector en hoogleraar rechtsfilosofie en christelijke opvoeding, Katholieke Hogeschool ITI 
  • Paul De Bois ocd, provinciaal overste Karmel Vlaanderen
  • Prof. Dr. Jan De Volder, hoogleraar geschiedenis kerk en theologie, KU Leuven en verantwoordelijke voor de Humanitaire Corridor (Sant’Egidio)
  • Dr. Kristien Hemmerechts, schrijfster en hoofddocent Engelse Letterkunde, KU Brussel
  • Dr. Jos Huls o.carm., schrijver en onderzoeker op het gebied van mystiek 
  • Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie 
  • Prof. Dr. Rik Torfs, hoogleraar kerkelijk recht, KU Leuven
  • Mgr. Dr. Joris Vercammen, emeritus-aartsbisschop van Utrecht in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland 

Praktisch