Dag van rouw, maar ook van solidariteit

Vandaag wordt in ons land een dag van nationale rouw gehouden voor de slachtoffers van de overstromingen.
20/07/2021 - 12:27

Op initiatief van de federale regering wordt vandaag een dag van rouw gehouden in heel ons land, om even stil te staan en als laatste eerbetoon voor de verloren mensenlevens. Activiteiten die gepland waren voor de nationale feestdag worden uitgesteld of afgelast. Sommigen vinden nog plaats, maar dan op beperkte schaal .

De overstromingen, hebben vooral in de provincie Luik een grote menselijke en materiële schade aangericht. Pepinster, Trooz, Chaudfontaine, Verviers, Theux, Beaufays, en verschillende andere steden en dorpen werden zwaar getroffen door de natuurramp. Ook kerken en parochiecentra bleven niet gespaard, zoals Saint-Remacle en Saint-Jean-Baptiste in Verviers of de kerken in Dolhain. In de Onze-Lieve-Vrouw van de Recollectenkerk (Église Notre-Dame des Recollets) in Verviers bereikte het waterniveau een peil van anderhalve meter, waardoor zelfs het hoofdaltaar praktisch onder water kwam te staan. Maar ook in de andere Waalse provincies bleven woningen en kerken niet gespaard. Zo kwam in Waals-Brabant de Sint-Jan-Baptistkerk van Waver onder water te staan.

In de kerk van Beufays stond het water 1 meter hoog
In de kerk van Beufays stond het water 1 meter hoog © Pretre Pierre Hannosset@facebook

Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik lanceerde al van meteen na de natuurramp een oproep tot solidariteit en riep op tot een massale mobilisatie om de meest behoeftigen te hulp te komen. Verschillende kerken en parochiezalen worden opengesteld om mensen op te vangen of - zoals in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Verviers of de Sint-Franciscuskerk in Heusy – om hulpgoederen zoals kleding, schoenen of voedsel te verzamelen. Ook de Franstalige sectie van Caritas Hulpbetoon,die al jaren actief is in de lokale hulpverlening in ons land, lanceerde een oproep voor giften via de bankrekening BE79 2100 6791 7533 met de vermelding: Overstromingen. Caritas moedigt mensen ook aan om zich als vrijwilliger op te geven in gemeenten. Honderden getroffen families hebben al hun eigendommen verloren. Wij kunnen niet werkeloos toezien en hebben daarom een beroep gedaan op de hulp en vrijgevigheid van de Belgen. 

Emotie heeft de kracht om mensen te verbinden, over taalgrenzen en culturen heen. Manu Keirse

De hulp in België wordt gecoördineerd door het Rode Kruis, dat de actie Helpen helpt! lanceerde. De organisatie is gestart met het oplijsten van de heel concrete noden in de getroffen regio’s op. Op basis van die analyse zullen concrete noodhulpacties ondernomen worden. Inmiddels hebben zich ook al meer dan 10.000 mensen opgegegevn als vrijwiliger. Maar de beste manier om de getroffenen vooruit te helpen is een financiële gift via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 (BIC: BPOTBEB1). Voor giften vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest verstrekt.

Bron: Cathobel/Secours Catholique/Rode Kruis