Dalai lama niet uitgenodigd naar Assisi

Meer dan honderd religieuze leiders komen deze maand samen naar de gebedsbijeenkomst voor vrede in Assisi, maar de dalai lama is niet uitgenodigd.
12/09/2016 - 15:57

Eind deze maand vindt de interreligieuze gebedsontmoeting plaats in de Italiaanse stad Assisi. Naast paus Franciscus nemen ook nog de anglicaanse aartsbisschop Welby, secretaris Olav Fykse Tveit van de Wereldraad van Kerken, de oecumenische patriarch Bartholomeos I en tientallen andere prominente christelijke, joodse, islamitische en leiders van andere godsdiensten deel.

Toch is er een opvallende afwezige: de dalai lama werd niet uitgenodigd. Dat is des te opmerkelijker omdat hij tijdens de eerste gebedsontmoeting voor de vrede in Assisi in 1986 juist wel prominent aanwezig was. De foto’s van paus Joannes Paulus II en de dalai lama gingen toen ook de hele wereld rond.

De reden waarom hij niet werd uitgenodigd ligt voor de hand. China tekent steevast fel protest aan bij de landen die de Tibetaanse geestelijke leider durven uit te nodigen. In Italiaanse media wordt gesuggereerd dat het Vaticaan achter de schermen sterke druk heeft uitgeoefend opdat de organisatoren de dalai lama niet zouden uitnodigen, om de gesprekken tussen China en de Heilige Stoel die op het hoogste niveau plaatsvinden niet te ondergraven.

Bron: Catholic World News/Asianews