Decreet 'Oude mis' is niet van toepassing op Petrusbroederschap

Het decreet 'Traditionis custodes' van juli 2021 heeft geen gevolgen voor de Priesterbroederschap van Sint-Pieter.
22/02/2022 - 09:00
Eucharistie met priesters van de Peterbroederschap
Eucharistie met priesters van de Peterbroederschap © FSSP

Paus Franciscus publiceerde vorig jaar een decreet waarmee hij besliste dat de gewone vorm van de eucharistie, ingesteld na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) de enige uitdrukkingsvorm is van de Romeinse misritus. Maar de Fraternitas Sacerdotalis Sancti Petri (FSSP, de Priesterbroederschap van Sint-Pieter) bevestigde gisteren maandag dat de Katholieke Vereniging van Sint-Pieter niet getroffen is door die recente beperking.

De paus bevestigde op 4 februari 2022 aan twee leden van de broederschap - de overste van de fraterniteit in Frankrijk, Benoit Paul-Joseph, en de rector van haar seminarie in het Duitse Wigratzbad - dat het decreet Traditionis custodes van juli 2021 geen gevolgen voor de priesterbroederschap heeft, omdat het gebruik van de oude liturgische boeken aan de oorsprong ligt van haar bestaan en voorzien is in haar constituties.

Paus Franciscus heeft overigens in een daaropvolgend decreet van 11 februari ook expliciet de leden van de Broederschap het recht gegarandeerd om de liturgische boeken te gebruiken die in 1962 van kracht waren, namelijk het missaal, het ritueel, het pauselijke en het Romeinse brevier. Volgens de tekst van het door de fraterniteit uitgegeven besluit geldt dit voor alle kerken en oratoria van de Priesterbroederschap van Sint-Pieter.

Bron: Vaticannesws.va/Kathpress.at