Dendermondse bedevaartkerk krijgt opknapbeurt

De Vlaamse overheid maakt 1,5 miljoen euro vrij voor de restauratie van de Sint-Aldegondiskerk in Dendermonde.
13/04/2018 - 11:39
Sint-Aldegondiskerk
Sint-Aldegondiskerk © Onroerend Erfgoed

Onroerend Erfgoed heeft 1,56 miljoen euro vrijgemaakt voor de restauratie van de gevel en het houten meubilair van de Dendermondse Sint-Aldegondiskerk, een kleine romaanse, maar architectuurhistorisch heel belangrijke kerk. Na de restauratiewerken aan de gevel worden ook nog werken uitgevoerd aan de interieurschilderingen en de altaren. De restauratie is noodzakelijk omwille van de barsten in de gevels, de aantasting van het voegwerk en de natuursteen, er komen bovendien onderdelen los. Ook de elektrische installatie en de warmeluchtgenerator zijn aan vervanging toe.

De Sint-Aldegondiskerk, met ommuurd kerkhof, is in 1942 beschermd als monument. Toen de relieken van Sint-Aldegondis in de zeventiende eeuw naar deze kerk in Dendermonde werden overgebracht, werd het al snel een druk bezocht bedevaartsoord. In die periode werd de kerk verfraaid met zilverwerk, schilderijen en borduurwerk. Op wandelafstand ligt ook nog het Spaans Hof, dat sinds 2004 beschermd is als monument. Het gebouw was een verblijfplaats voor de vele pelgrims die Mespelare bezochten omwille van de relieken van Sint-Aldegondis.

In de kerk werden belangrijke archeologische ontdekkingen gedaan zoals een mozaïekvloer uit de dertiende eeuw, muurschilderingen van rond 1400, een damasttekening uit de zestiende eeuw en een muurschildering uit de zeventiende eeuw. In 1942 werd het gebouw beschermd als monument.