Derde ontmoeting van president Emmanuel Macron met de paus

Paus Franciscus en president Macron wisselden van mening over de oorlog in Oekraïne en de herziening van de Franse wetgeving over het levenseinde.
26/10/2022 - 09:54
De Franse president Macron bij paus Franciscus
De Franse president Macron bij paus Franciscus © Vatican Media

De Franse president Emmanuel Macron heeft afgelopen maandag al voor de derde keer paus Franciscus ontmoet. Tijdens het gesprek stond de oorlog in Oekraïne centraal, met speciale aandacht voor de humanitaire situatie en het politieke debat in Frankrijk, met onder meer de maatschappelijke discussies over het levenseinde en de opvang van vluchtelingen. Volgens het Elysée hebben zij ook overlegd over de Kaukasus, het Midden-Oosten en Afrika.

President Macron, die vergezeld was van zijn echtgenote Brigitte Trogneux, werd in juni 2018 al een eerste keer door paus Franciscus in audiëntie ontvangen. In november 2021 volgde een tweede ontmoeting. Ze hebben ook al vaker met elkaar gebeld, zoals na de aanslag tegen een kerk in Nice (30 oktober 2020) en toen de paus net terug was van zijn bezoek aan Irak (maart 2021). 

Het gesprek van maandag verliep naar verluidt in een hartelijke sfeer en duurde volgens de persdienst van het Vaticaan 55 minuten. De paus overhandigde de Franse president een bronzen medaille met een afbeelding van het Sint-Pietersplein. Emmanuel Macron bood een zeldzame uitgave aan van Immanuel Kants Naar de eeuwige vrede uit 1796. Aansluitend had president Macron zoals gebruikelijk ook nog een ontmoeting met staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin en aartsbisschop Paul Gallagher, de verantwoordelijke voor de relaties met de andere staten van de Heilige Stoel.

Bron: Vaticannews.va