Didachè 2024 studiedagen over verzoening bij Paulus

Op dinsdag 20 en woensdag 21 augustus buigt een keur Bijbelgeleerden zich in Leuven over het begrip verzoening in de Bijbel.
15/08/2024 - 10:12

In de Bijbel komt het begrip ‘verzoening’ buiten de brieven van Paulus nergens voor, behalve in zekere mate in de boeken Makkabeeën. Paulus heeft het woord ‘verzoening’ overgenomen uit de hellenistische context, waar het bijna een synoniem was van ‘vrede’, en het als theologisch begrip toegepast op de kruisdood en de verrijzenis van Christus. Deze verzoeningstheologie werd vaak verkeerd begrepen, alsof de kruisdood van Jezus noodzakelijk was om een vertoornde God tot verzoening te bewegen. Tijdens deze studiedagen zullen de deelnemers onderzoeken wat de betekenis is van verzoening en vrede in 2 Korintiërs en Romeinen (brieven die met zekerheid aan Paulus toegeschreven kunnen worden), en hoe dit begrip inter-ethnisch en kosmisch-ecologisch verbreed wordt in de brieven aan de Efeziërs en de Kolossenzen. De sprekers zullen ook nagaan wat deze bijbelse verzoeningstheologie kan betekenen voor mensen in Kerk en maatschappij vandaag, tegen de achtergrond van een tijdgeest die eerder uit lijkt te zijn op ‘vergelding’ dan op ‘verzoening’ en vergeving.

De studiedagen vinden plaats op 20 en 21 augustus in het Maria-Theresiacollege, Sint-Michielsstraat 6) te Leuven. Om deel te nemen dient u zich vooraf in te schrijven en het inschrijvingsgeld te betalen. Deelname kost 45 euro (40 euro voor leden van de Vlaamse Bijbelstichting en van Katechetika Plus, gratis voor studenten en personeel van de KU Leuven). 

• Inschrijven en betalen gebeurt bij voorkeur elektronisch via deze link.