Didier Croonenberghs leidt dominicanen in België en Nederland

Het provinciale kapittel van de Belgische en Nederlandse dominicanen heeft Didier Croonenberghs verkozen tot prior-provinciaal.
29/12/2022 - 14:08
Didier Croonenberghs is verkozen tot prior-provinciaal van de Belgische en Nederlandse dominicanen
Didier Croonenberghs is verkozen tot prior-provinciaal van de Belgische en Nederlandse dominicanen © Dominicanen.be

Gisteren woensdag 28 december 2022 heeft het provinciale kapittel van de dominicanen in België en Nederland, verenigd in het Nederlandse Huissen, hun Belgische confrater Didier Croonenberghs verkozen tot nieuwe prior-provinciaal en dit voor een termijn van vier jaar. De magister van de dominicanen heeft de verkiezing bevestigd en pater Didier heeft ze aanvaard. Hij volgt zijn Belgische confrater Philippe Cochinaux op.

Pastoor in Antwerpen

Didier Croonenberghs werd geboren op 4 juli 1978 in Namen. Na zijn humaniora aan het Christus Koningcollege in  Ottignies studeerde hij rechten en filosofie aan de UCL in Louvain-la-Neuve. In 2002 trad hij in bij de orde van de Predikheren of dominicanen en deed zijn noviciaat in Straatsburg. Daarna studeerde hij religiewetenschappen in Louvain-la-Neuve en theologie in Oxford. Hij behaalde zijn masterdiploma in 2008. Op 17 september 2006 legde hij zijn plechtige geloften af en werd tot priester gewijd op 15 december 2007. Hij was overste van het klooster van Luik van 2009 tot 2018. Naast engagementen in het studentenapostolaat (in Brussel, Luik en Louvain-la-Neuve) is hij namens Cathobel (de portaalsite van de Franstalige katholieke Kerk in ons land) pastoraal en liturgisch verantwoordelijke voor de eucharistievieringen op radio (Première) en tv (la Deux en France 2). Momenteel is hij pastoor van de Sint-Paulusparochie in  Antwerpen. Tot zijn verkiezing als provinciaal was hij overste van het aan de parochie verbonden klooster.