Digitale bedevaart naar Lourdes op 16 juli

Het Franse bedevaartoord Lourdes kondigt een wereldwijde virtuele bedevaart aan voor donderdag 16 juli.
05/07/2020 - 12:37
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes © Vatican Media

Het Franse bedevaartsoord Lourdes organiseert op 16 juli een mondiale bedevaart, onder het motto: Lourdes United. Het evenement in 10 verschillende talen, onder meer het Nederlands, neemt 15 uur in beslag. Hoogtepunt is het gebed bij de grot tussen 16 tot 18 uur, dat ook live te volgen is via verschillende tv-zenders, radiostations en sociale netwerken.

De digitale bedevaart is opgebouwd rond het rozenkransgebed, processies en gebed, afgewisseld met archieffragmenten en livemuziek. De zogenaamde e-bedevaart staat in het teken van de thema’s solidariteit, engagement en het zoeken naar zin.

Omwille van de coronapandemie was het bedevaartsoord voor het eerst sinds zijn ontstaan meer dan twee maanden publiek ontoegankelijk. Daardoor werden ook honderden groepsbedevaarten noodgedwongen afgelast. Sinds kort is opnieuw een beperkt aantal pelgrims, onder strikte voorwaarden, welkom.

Lourdes  wordt jaarlijks door 3 miljoen uit alle hoeken van wereld bezocht, onder wie 50.000 zieken en mensen met een handicap. Meer dan 100.000 vrijwilligers staan in voor hun onthaal. Volgens schattingen verliest het bedevaartsoord, dat al ernstige financiële problemen had, door de coronapandemie ruim 8 miljoen euro inkomsten.

Bron: Kipa-Apic