De digitale collecte komt er aan

De evangelische kerk in Berlijn start vanaf de herfst met de elektronische collecte op proef.
05/07/2018 - 11:30
De digitale collectebus
De digitale collectebus © Thorsten Wittke/Evangelische Kirche Berlin-Brandenburg

De evangelische kerk in Berlijn heeft in samenwerking met deEvangelische Bankde elektronische collectebus gelanceerd. Het model ziet eruit als een gewone collectebus die in vele kerken wordt gebruikt en waarin de kerkgangers hun bijdrage kunnen gooien. Maar in het handvat is nu ook een mobiele betaalterminal geïnstalleerd waarmee zonder pincode met chip op de creditkaart of bankkaart kan betaald worden. Er is een handig systeem geïnstalleerd waarbij het bedrag met een klein wieltje kan aangepast worden. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de gift begrensd tot maximaal 25 euro.

Jörg Antoine van de Evangelische Kerk Berlijn-Brandenburg-Silezië geeft in een interview in de krant Der Tagesspiegel meer uitleg: De elektronische collectebus wed gemaakt met een 3D-printer. Dit is een extra aanbod voor onze gelovigen, dat ook de collecte vereenvoudigt voor zowel de gelovigen als de parochies. Wij hebben een octrooi ingediend voor heel Europa. IT-specialist Fabian Kraetschmer vult aan: Het was van fundamenteel belang dat deze oplossing snel is en dat het mogelijk is om zonder pincode een gift te doen. Wie een hoger bedrag wil schenken, kan in de toekomst gebruik maken van een mobiele app die nog volop in ontwikkeling is. Bovendien wordt aan de uitgang van de kerk een betaalterminal geplaatst, waar met een pincode hogere bedragen kunnen betaald worden.

De evangelische bisschop Markus Dröge kondigt aan dat de elektronische collecte vanaf de herfst in enkele evangelische kerken in het centrum van Berlijn op proef wordt ingevoerd. Vanaf december willen wij de elektronische collecte veralgemeend in onze parochies invoeren.

Bron: Der Tagesspiegel