Diocesaan Museum van Namen krijgt een make-over [expo]

Nog tot in oktober kan je in Namen kennismaken met de rijke geschiedenis van de kathedraal.
27/08/2023 - 13:27
Het draagbaar altaar uit het Diocesaan Museum van Namen
Het draagbaar altaar uit het Diocesaan Museum van Namen © Guy Focant/Infocatho

Het diocesaan museum van het Waalse bisdom Namen, in de kathedraal van Saint-Aubain, heeft een ingrijpende make-over gekregen om de kunstwerken en archiefstukken uit het rijke verleden van het bisdom beter tot hun recht te laten komen. De expo illustreert mooi de continuïteit doorheen de eeuwen en weerspiegelt ook goed de geschiedenis van deze plaats van aanbidding waarmee het museum nauw verbonden is.

De kostbare voorwerpen die er doorheen de eeuwen zijn verzameld, weerspiegelen ruim tien eeuwen geschiedenis. Met de nieuwe opstelling en vormgeving wordt niet alleen de macht van de graven en de ambities van de plaatselijke bisschoppen geïllustreerd.

Bezoekers maken kennis met verschillende meesterwerken van middeleeuwse kunst, met als een van de pronkstukken een fraai draagbaar altaar. 

De tentoonstelling van de schatten van de kathedraal van Namen is opgebouwd rond twee hoofdthema's. Het eerste deel van de expo belicht de geschiedenis van de Schatkamer van de kathedraal van Saint-Aubain en zijn belangrijkste meesterwerken. Het tweede deel onderzoekt de functie en betekenis van objecten in kerkschatten tijdens het Ancien Régime.

Bezoekers maken hier een reis door tien eeuwen geschiedenis van de kathedraal in een van de meest symbolische en belangrijkste gebouwen van de stad Namen. In feite bevat de museale ervaring nog een derde deel in de kathedraal zelf die ons naar het heden brengt en dat duidelijk maakt dat de kathedraal niet louter geschiedenis is, omdat het gebouw nog steeds wordt gebruikt voor de liturgie. 

De tentoonstelling is nog tot 7 oktober elke donderdagmiddag van 14 tot 17 uur toegankelijk. Groepen kunnen de expo ook op andere momenten op aanvraag bezoeken.

Bron: Infocatho

affiche van de expo in het diocesaan museum
affiche van de expo in het diocesaan museum © Diocesaan museum Namen