Diocesane archieven Eupen, Malmedy en Sankt Vith online

Het Duitse bisdom Aken heeft het diocesaan archief van de parochies in Eupen, Malmedy en Sankt Vith van 1826 tot 1920 gedigitaliseerd.
05/09/2022 - 14:39
Het bisdom Aken stelt zijn archief online beschikbaar
Het bisdom Aken stelt zijn archief online beschikbaar © Bisdom Aken

De online-inventaris van het diocesane archief van het bisdom Aken is uitgebreid met de dossiers van de parochies uit de Oostkantons in de periode van 1826 tot 1920. Hiervoor werden 93.433 pagina's correspondentie tussen de parochies rond Eupen, Malmedy en Sankt Vith en de bisschoppelijke autoriteiten in Keulen gedigitaliseerd. Daardoor zijn deze archieven voortaan online raadpleegbaar.

Het onlineproject werd uitgevoerd als onderdeel van een door de Duitse federale overheid gefinancierd programma voor de digitalisering van archieven en bibliotheken. Het kostte 35.000 euro.

De Oost-Belgische parochies werden vanaf 1825 en dus na de ontbinding van het ‘eerste bisdom’ van Aken overgedragen aan het aartsbisdom Keulen. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werden de gebieden samengebracht in het bisdom Luik. In 1930 werd het bisdom Aken hersteld op basis van het Pruisische concordaat. De 396 dossiers over de parochies in Oost-België worden sinds 1941 bewaard in het diocesane archief van Aken.

Het bisdom Aken is een van de vijf bisdommen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is het meest westelijke bisdom van Duitsland en het grenst aan België en Nederland.

Bron: Domradio

Bekijk de online-inventaris.