Discussie over mozaïeken van Rupnik in Lourdes

Het bedevaartsoord Lourdes start een fundamentele reflectie over de wenselijkheid van de mozaïeken van de jezuïet Rupnik, veroordeeld voor misbruik .
29/03/2023 - 15:37
Lourdes
Lourdes © Sanctuaire Notre-Dame de Lourdes

Jean-Marc Micas, de bisschop van Tarbes en Lourdes, laat weten dat het bedevaartsoord Lourdes een werkgroep opricht die zich moet bezinnen over de vraag of de kunstwerken van de Sloveense jezuïet en kunstenaar Marko Rupnik, veroordeeld voor geestelijk misbruik en aanranding, nog wel een plaats verdienen in de Rozenkransbasiliek. De werkgroep zal bestaan uit psychiaters, psychologen, slachtoffers van seksueel misbruik, priesters en bisschoppen. 

Mgr. Micas legt uit dat de afgelopen maanden vanuit verschillende hoeken en uit zowat alle delen van de wereld vragen werden gesteld over de aanwezigheid van de mozaïeken van Rupnik, vooral door slachtoffers van misbruik. Voor deze mensen is het erg moeilijk om het werk van deze priester-kunstenaar te zien, vooral hier. Lourdes is een plaats van genezing. Sommige pelgrims komen naar Maria om zichzelf terug te vinden na een situatie van misbruik ...

Als deze plek, door het tentoonstellen van deze werken, het lijden vergroot van mensen die hier komen om te helen, dan is dat onaanvaardbaar. Mgr. Jean-Marc Micas

Het probleem is hetzelfde voor een andere plaatsen van genezing, zoals het graf van Padre Pio in Pietrelcina dat ook versierd is met mozaïeken van Rupnik. Iedereen is op de hoogte van de plaats van Lourdes, van de missie van het bedevaartsoord. Wij nemen de kwestie van mozaïeken zeer serieus.

Bron: La Vie