Dissidente Nicaraguaanse bisschop terug thuis

Bisschop Rolando Álvarez Lagos is teruggekeerd naar het Noord-Nicaraguaanse bisdom Matagalpa.
06/06/2022 - 10:00
Bisschop Rolando Álvarez Lagos op een archieffoto.
Bisschop Rolando Álvarez Lagos op een archieffoto. © Vatican Media

De Nicaraguaanse bisschop Rolando Álvarez Lagos is op 24 mei teruggekeerd naar zijn bisdom Matagalpa, in het noorden van het land. De bisschop had een bezoek gebracht aan Managua, waar hij te maken kreeg met intimidatie van de ordediensten en waarbij de politie zelfs binnenviel bij zijn familie. Daarop ging hij uit protest in hongerstaking.

Mgr. Álvarez Lagos is binnen de Nicaraguaanse katholieke Kerk een van de felste critici van het sandinistische bewind en de mensenrechtenschendingen in zijn land. Hij is ook verantwoordelijk voor de communicatie van de Nicaraguaanse bisschoppenconferentie en staat bekend om zijn goede contacten met de parochies. In 2018 was hij hoofdcoördinator van de Nationale Dialoog, die de bloedige reactie van de regering op studentenprotesten echter niet kon afwenden. Bij die protesten vielen toen meer dan 400 doden. Sindsdien is hij door het bewind van Daniel Ortega uitgesloten van elke poging tot dialoog. 

Door de sterke repressie rest de katholieke Kerk als een van de weinige organisaties in Nicaragua die nog kritiek kan leveren op de sandinistische regering. Maar sinds de 'herverkiezing' van Ortega wordt ook zij almaar meer het slachtoffer van repressie.

Bron: The Tablet