Diyarbakir krijgt opnieuw een katholieke aartsbisschop

Het Turkse aartsbisdom Diyarbakir werd al in de 5de eeuw na Christus opgericht.
25/02/2019 - 13:42

Sinds kort is er opnieuw een katholieke aartsbisschop in het Turkse aartsbisdom Diyarbakir. De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako heeft Ramzi Garmou, die Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop was van Teheran, overgeplaatst naar het Turkse bisdom. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was de helft van de Turkse stad christen.

Aartsbisschop Garmou spreekt Suryoyo, Arabisch, Perzisch en Frans. Hij wekte in het verleden meermaals de woede van de hardliners van het Iraanse veiligheidsapparaat, omdat hij tijdens eucharistievieringen in Teheran regelmatig in het Perzisch preekte.

Ramzi Garmou werd in 1945 Zakho (Irak) geboren. Hij ging naar het seminarie van de Dominicanen in Mosul en studeerde daarna in Frankrijk. In 1977 werd hij tot priester gewijd in Teheran. Als predikant werkte hij eerst in Bagdad, later in Teheran. In 1995 werd hij coadjutor aartsbisschop van Teheran. In 1999 volgde hij wijlen aartsbisschop Mar Youhanna Semaan Issayi op als aartsbisschop. Van 2013 tot 2016 was hij apostolisch visitator voor Chaldeeuwse katholieke gelovigen in Europa.

Bron: Kathpress.at/Pro Oriente