Documentaire over misbruik onderscheiden

Vanavond wordt de hoogste film- en tv-onderscheiding van Oostenrijk toegekend aan een uniek tijdsdocument over seksueel misbruik in de kerk.
15/04/2019 - 16:09
Doris Wagner
Doris Wagner © Andrea Schombara/Voices of Faith

De documentaire van de Duitse tv-zender BR, waarin kardinaal Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen openhartig in gesprek gaat met Doris Wagner, een slachtoffer van misbruik bij Het Werk, wordt vanavond onderscheiden met de hoogste film- en tv-onderscheiding in Oostenrijk. De Romy-prijs is genoemd naar de bekende actrice Romy Schneider (1938-1982).

Volgens de jury zorgde regisseur Stefan Meining met zijn documentaire voor een onvergetelijk tijdsdocument en een van de meest indringende en aangrijpende tv-momenten van het afgelopen jaar. Het gesprek met het misbruikslachtoffer vond plaats op initiatief van kardinaal Schönborn. Wagner getuigde hoe zij als religieuze zowel spiritueel als seksueel werd misbruikt. De kardinaal vertelde dat hij haar geloofde en verontschuldigde zich namens de kerk.

Stefan Meining: Beiden hebben ze het aangedurfd om met elkaar in gesprek te gaan. Zij hadden kritiek, maar zij zijn op geen enkel moment vergeten om respect te blijven hebben voor elkaar. Dat resulteerde in een boeiende dialoog tussen twee fascinerende personen, die een grote openhartigheid aan de dag hebben gelegd.

Bron: Kathpress.at/Kurier