Dode bij aanslagen op twee kerken in Zuid-Spanje

Bij een aanslag tegen 2 kerken in Algeciras in Zuid-Spanje viel minstens een dode, de koster van een van de kerken. Er raakte ook een priester gewond.
26/01/2023 - 16:31

Een Marokkaanse man is woensdagavond in twee kerken in de Andalusische havenstad Algeciras, in het bisdom Cadiz, gewapend binnengevallen. De 25-jarige Yassin Kanza kreeg volgens ooggetuigen een woordenwisseling met de pastoor en andere aanwezigen in de Sint-Isidoruskerk nadat hij geëist had dat zij zich tot de islam zouden bekeren. 

Een uur later keerde hij terug, dit keer gewapend met een machete (of samoeraizwaard). Daarop stak hij pastoor Antonio Rodríguez neer. De priester raakte levensgevaarlijk gewond, maar zijn toestand is intussen stabiel. Verschillende andere kerkgangers raakten minder ernstig gewond. Daarna trok de man naar de Onze-Lieve-Vrouw van La Palmakerk en stak er de koster Diego Valencia dood, toen die probeerde de kerk uit te vluchten. 

Later op de avond werd de dader, die niet over een wettige verblijfsvergunning beschikte, gearresteerd. Volgens de Spaanse politie had de twintiger geen crimineel of terroristisch verleden en hij werd ook niet door de politie in de gaten gehouden. Er wordt toch gesproken over een jihadistische aanval, omdat hij naast een hakmes ook nog een gebedssnoer bij zich had. Er is een onderzoek gestart  naar de steekpartij als een mogelijke terreuraanslag.

Bron: El Confidencial/ Deutsche Welle