Wat doet een monumentale pop op het Sint-Pietersplein?

Het project 'The Walk' wil het bewustzijn over de realiteit van vluchtelingen, vooral minderjarigen, vergroten.
12/09/2021 - 09:00
Amal
Amal © Sir

Wie vandaag in Rome het Sint-Pietersplein bezoekt, kan er nog net kennis maken met de levensgrote pop Amal, die er nog tot vandaag zondag 12 september 2021 te gast is. Amal stelt een 9-jarig meisje voor dat op de vlucht is en staat symbool van het drama van miljoenen minderjarigen die oorlogen ontvluchten, op zoek naar (gast)vrijheid.

De 3,5 meter hoge pop werd vrijdagmorgen verwelkomd door hulpbisschop Benoni Ambarus van Rome en kardinaal Michael Czerny, als ondersecretaris van het superdicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling de 'migrantenverantwoordelijke' van het Vaticaan. Amal reist de komende weken nog rond in enkele Italiaanse steden en reist dan door naar het Verenigd Koninkrijk. Het project The Walk evoceert met de pop een reis van aan de Turks-Syrische grens door Europa tot bij de moeder van Amal in Manchester, om de vluchtelingenproblematiek concreet en bespreekbaar te maken.

Volgens kardinaal Czerny herinnert Amal ons meteen eraan dat de ontmoeting met kwetsbare migranten en asielzoekers niets meer vereist dan een eenvoudige blik. Elk van hen, met zijn bagage van lijden en dromen, behoeften en talenten, wacht op ons om onze oren, onze geest, ons hart én onze ogen te openen.

Bron: SIR/Vaticannews.va