Dom Placid Murray was bijna 90 jaar benedictijn

De Ierse benedictijn Placid Murray werd 104 jaar oud en was daarmee een van de oudste priesters ter wereld.
06/11/2022 - 10:00
Pater Placid verbleef ook in de abdij van Maredsous
Pater Placid verbleef ook in de abdij van Maredsous © Abdij Glenstal/Twitter

De abdij van Glenstal in Murroe (in county Limerick, Ierland) laat weten dat de bendictijn Placid Murray op 104-jarige leeftijd is overleden. Hij trad 87 jaar geleden binnen in de benedictijnenabdij en werd eind 1941 (bijna 81 jaar geleden) tot priester gewijd. Daarmee was hij volgens de abdij de priester met de langste staat van dienst in Ierland en wellicht ter wereld

Placid Murray werd op 7 oktober 1918 geboren in Lismore en verhuisde met zijn ouders naar Dublin. In 1935 trok hij naar de abdij van de benedictijnen. De abt stuurde hem naar de abdij van Maredsous om er theologie en filosofie te studeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij naar Frankrijk vluchten. Op 20 december 1941 werd hij vervroegd tot priester gewijd in Monte Cassino, de aartsabdij van de benedictijnen. Na de oorlog werd hij naar de San Anselmo Universiteit van de benedictijnen in Rome gestuurd om er zijn theologische studies te voltooien.  In 1957 promoveerde hij in de theologie met een studie over kardinaal Newman.

Na zijn terugkeer naar Ierland was hij onder meer novicenmeester en leraar Duits. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de liturgische vertalingen naar het Engels. Zijn uitvaart vond plaats op 3 november. 

Bron: Irish Examiner