Dominicanen na 170 jaar terug in de Antwerpse Sint-Pauluskerk
De Sint-Pauluskerk in Antwerpen was eeuwenlang het centrum van een groots dominicanenklooster. In 1243 vestigden de dominicanen (genoemd naar hun stichter, de Spanjaard Dominicus de Guzman) of predikheren zich in de Antwerpse Prekersstraat, om in 1256 te verhuizen naar het terrein waar zich nu de huidige Sint-Pauluskerk bevindt.
In september 1796, na de Franse Revolutie, werd het klooster van de dominicanen opgeheven en de kerk gesloten. In 1802 werd de kerk door de stad overgenomen als parochiekerk. Tot op vandaag is de kerk een belangrijk centrum van liturgie en spiritualiteit, cultuur en muziek. De kerk herbergt schilderijen van onder meer Pieter Paul Rubens en Antoon Van Dyck. Na een afwezigheid van meer dan 170 jaar keren de dominicanen op vraag van de Antwerpse bisschop Johan Bonny terug naar de Sint-Pauluskerk.
Smeltkroes
Aanleiding voor de nieuwe plannen met de Sint-Pauluskerk is het nakende afscheid van huidig pastoor Paul Scheelen, die op 22 juni 79 werd. De tijd van één pastoor voor één kerk is voorbij, stelde bisschop Johan Bonny maandagnamiddag op de persconferentie in de Sint-Pauluskerk, waar de toekomstplannen werden voorgesteld. Meer dan opnieuw aanknopen met het rijke verleden van de kerk hoopt de Antwerpse bisschop vooral een brug te kunnen slaan naar de immense smeltkroes die Antwerpen vandaag is. De havenstad herbergt katholieke gelovigen uit zowat de hele wereld. Die katholieke gemeenschappen van buitenlandse herkomst zijn bij elkaar al ruimer in aantal dan de Vlaamse kerkgemeenschap, stelt mgr. Bonny vast.
Buitenlandse dominicanen
Omdat de Belgische provincie van de dominicanen, een fusie van Vlaamse en Franstalige confraters, nog maar een 75-tal actieve predikheren telt, zal het vijftal nieuwe paters grotendeels uit het buitenland afkomstig zijn. En dat kan zowel uit Congo als uit India of Latijns-Amerika zijn. Zij zullen zich moeten aanpassen aan onze taal en traditie, maar tegelijk ook zichzelf blijven. Anders kunnen wij niets van hen leren, zegt mgr. Bonny.
De kerkfabriek is op zoek naar een onderkomen voor de paters, liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de Sint-Pauluskerk.
Bron: Bisdom Antwerpen/De Standaard