Don Giuseppe Berardelli was een modelpriester, geen held

Media hadden gemeld dat Don Giuseppe Berardelli was overleden nadat hij zijn ademhalingstoestel aan een jongere patiënt had afgestaan.
26/03/2020 - 10:13
Giuseppe Berardelli
Giuseppe Berardelli © Oratorium van Casigno

Hoewel de Italiaanse priester Giuseppe Berardelli een voorbeeld was van vriendelijkheid en onbaatzuchtigheid, is het verhaal dat de wereldpers haalde over het apparaat dat hij aan een jongere patiënt heeft afgestaan, niet waar. Dat verklaarde Giulio Dellavite, de secretaris-generaal van zijn bisdom Bergamo. Het bisdom bevestigt dat Don Giuseppe Berardelli vorige week is overleden na het oplopen van het coronavirus. Hij was 72 jaar oud. Volgens de eerste berichten hadden parochianen geld samengebracht om een ademhalingsapparaat voor de priester aan te kopen en hadden zij dit naar het ziekenhuis gebracht, omdat er geen apparaat meer beschikbaar was. De priester had het apparaat daarna afgestaan aan een jonge patiënt, omdat die meer kans had om te overleven.

Volgens de secretaris-generaal, die meer dan 20 jaar met Berardelli was bevriend, zijn er geen apparaten binnengebracht in het ziekenhuis. Het is ook onjuist dat de priester zo’n apparaat heeft afgestaan, al stond hij bekend om zijn vriendelijkheid en zelfopoffering. Wat wel correct is, voegt Dellavite er aan toe, is dat de toestand in de regio Lombardije dramatisch is. Momenteel zijn er in de regio meer dan 10.000 coronaviruspatiënten in een ziekenhuis opgenomen. De secretaris-generaal sluit niet uit dat de priester een potentiële plek op de intensive care-afdeling heeft afgestaan aan een andere patiënt. Maar wij hebben daarover geen zekerheid.

Bron: CNA