Donum Vitae: 'Staat moet de rechten van het kind beschermen'
Olaf Tyllack, de voorzitter van Donum Vitae, de koepelvereniging van katholieke zwangerschapsadviescentra, is het niet eens met de oproep van een door 110.000 handtekeningen gesteunde petitie om abortus volledig uit het strafrecht te halen en van abortus een ‘mensenrecht’ te maken. Dat is volgens Tyllack, met alle respect voor vrouwen die voor een hartverscheurende keuze staan, een eenzijdige benadering, waarbij het zwangerschapsconflict uitsluitend en eenzijdig wordt benaderd vanuit het perspectief van de onbedoeld zwangere vrouw en de artsen die abortussen verstrekken. De staat heeft ook de plicht om het ongeboren kind te beschermen.
Geïnformeerde beslissing
Olaf Tyllack verdedigt de huidige regeling die sinds 1995 in Duitsland bestaat. Daarbij bestaat de mogelijkheid van abortus tot de twaalfde week van de zwangerschap, mits de nodige psychosociale begeleiding wordt gegeven. De aanvrager moet kunnen aantonen dat er op minstens twee plaatsen zwangerschapsadvies is gevraagd. Er kan slechts recht worden gedaan aan de twee juridische belangen van de bescherming van het leven en zelfbeschikking door een compromis, stelt Tyllack. De huidige regeling doet op de best mogelijk manier recht aan de ethische, juridische en psychosociale dimensies van een zwangerschapsconflict. De Donum Vitaevoorzitter verzet zich tegen wat hij omschrijft als de banalisering van het doden van menselijk leven in naam van de zelfbeschikking.
Onafhankelijk advies voor zwangere vrouwen
Donum Vitaewerd in 1999 opgericht, nadat de katholieke bisschoppen in Duitsland aan centra van de katholieke Kerk had verboden om de certificaten toe te kennen die konden gebruikt worden voor abortus. Daarop verbrak een 200-tal katholieke adviescentra voor zwangere vrouwen de banden met de katholieke Kerk en organiseerden zich in de nieuwe vereniging.
Bron: Domradio