Doopsite van Qasr al-Yahud bijna landmijnenvrij

Het Israëlische leger en een Schotse ngo hebben de landmijnen rond 3 van de 7 kerken op de Jordaanoever, waar Jezus zou zijn gedoopt, weggehaald.
09/01/2019 - 15:41
De doopsite van Qasr al-Yahud
De doopsite van Qasr al-Yahud © Halostichting

De ontmijning van drie kerken van Qasr al-Yahud op de Jordaanoever, waar volgens de overlevering Jezus door Johannes de Doper zou zijn gedoopt, is eindelijk voltooid. Bovendien wordt op korte termijn ook werk gemaakt van de ontmijning aan de vier andere kerken die er zijn gebouwd. Over de historiciteit van de plaats is geen eensgezindheid. Volgens een andere interpretatie gebeurde het doopsel van Jezus aan de overkant van de Jordaan, in wat vandaag Jordanië heet. Feit is dat de site jaarlijks door veel bedevaarders en bezoekers van het Heilige Land wordt bezocht.

Het Israëlische ministerie van Defensie maakte zondag bekend dat de opruiming van de mijnen aan de kerken van de franciscanen en van de Grieks-orthodoxe en Ethiopische kerk voltooid is. Het werk aan vier andere heiligdommen van de Syrisch-orthodoxe, de koptische, de Russisch-orthodoxe en rooms-katholieke Kerk, zal nog maanden in beslag nemen.

De ontmijning is mogelijk dankzij Halo Trust, een Schotse ngo die mijnenvelden wereldwijd tracht te ontmijnen. Volgens CEO James Cowan is dat mogelijk dankzij de donaties van christenen, joden én moslims uit de hele wereld.

Bron: Christian Today