Dordrecht vormt vanavond het decor voor The Passion

Dordrecht is de oudste stad van Holland en bezit meer dan duizend monumenten.
18/04/2019 - 16:37
Jaarlijks kijken meer dan een miljoen Vlaamse en Nederlandse tv-kijkers live naar The Passion
Jaarlijks kijken meer dan een miljoen Vlaamse en Nederlandse tv-kijkers live naar The Passion © EO

De nieuwe editie van The Passion, de muzikale evocatie van het lijden en de kruisdood van Jezus in opdracht van de Nederlandse tv-zenders EO en KRO-NCRV, vindt vanavond plaats in Dordrecht. De eigentijdse versie van het passieverhaal wordt vanaf 20.30 uur live uitgezonden op de openbare tv en radio (NPO 1 en NPO Radio 2). EO-directeur Arjan Lock: De historische binnenstad van Dordrecht vormt een prachtig authentiek decor. Dit is de plek waar we het paasverhaal brengen met een insteek die voor de kijker opnieuw relevant is: een verhaal over eenzaamheid en aan je lot overgelaten worden. Het Passionverhaal voegt daar een dimensie aan toe: Jezus heeft die eenzaamheid als geen ander gevoeld. Zijn dood en opstanding laten zien dat er perspectief is op een leven in verbinding met God en de mensen om ons heen.

De keuze viel op Dordrecht omdat daar jaar 400 jaar geleden op de Synode van Dordrecht de opdracht werd gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenbijbel. Deze vertaling betekende een revolutie voor zowel het geloof als voor de Nederlandse taal. Tot vandaag blijven woorden en uitdrukkingen uit de Statenbijbel bepalend voor de Nederlandse taal.

Het verhaal van tweeduizend jaar geleden wordt vanavond opnieuw tot leven gewekt met moderne popsongs (playlist). Daarbij viel dit jaar de keuze op muziek van onder meer Anouk, Jan Smit, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Gers Pardoel, Thomas Berge en Frank Boeijen.

Bron: EO/The Passion