DR Congo: Kiescommissie uit kritiek op kardinaal Ambongo
De Commission électorale de la République démocratique du Congo (Céni) heeft geprotesteerd tegen de uitspraken van kardinaal Fridolin Ambongo, de katholieke aartsbisschop van Kinshasa. Die betwijfelde in een toespraak tot 5.000 jongeren van zijn bisdom dat de overheid omwille van de technische problemen in staat zal zijn om op 20 december parlements- en presidentsverkiezingen te organiseren. Maar zelfs als dat het geval is, dan is het volgens hem onzeker of die vrij, eerlijk, transparant en vreedzaam zullen verlopen.
De kardinaal verduidelijkte dat de Congolese Kerk geen enkele voorkeurkandidaat heeft. Hij waarschuwde ook voor politici die tijdens de kiescampagne de bevolking vleien, maar daarna slechts eigen belangen dienen: ‘Als een kandidaat je ooit geld of eten aanbiedt, neem dat dan aan. Want zij voeren de verkiezingscampagne met het geld van de Congolese belastingbetaler, het is jouw geld. Maar als u eenmaal bij de stembus bent, stem dan gewetensvol voor uw welzijn’, zei kardinaal Ambongo. Tot slot vroeg hij katholieken nog om waakzaam te zijn en niet toe te geven aan politieke of stammenconflicten.
Ongepast en voorbarig
De kiescommissie Céni bestempelde de uitspraken van de belangrijkste Congolese kerkleider als ‘ongepast, opruiend en niet-constructief’. De kiescommissie vreest bovendoen dat de inspanningen voor inclusieve en vreedzame verkiezingen hiermee in het gedrang worden gebracht. Céni bestempelt de uitspraken overigens ook als ‘voorbarig’. Zij vreest dat ze de basis kunnen leggen voor protesten en geweld.
Slecht gesternte
De problemen met de betrekking tot de verkiezingen bestonden echter al lang voor deze uitspraken van de kardinaal. De situatie was al gespannen omdat de democratische speelruimte van kandidaten van de oppositie de voorbije maanden sterk werd beperkt. De Europese Unie kondigde ondertussen ook aan dat verkiezingen in Congo zullen plaatsvinden zonder waarnemersmissie van de Europese Unie, ‘wegens technische beperkingen die aan de controle van de EU ontsnappen.’ Wegens de onveiligheid is het op vele plaatsen onmogelijk om waarnemers te ontplooien. Félix Tshisekedi werd eind 2018 uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, ook al was Martin Fayulu volgens gelekte data van de kiescommissie en de cijfers van de waarnemersmissie van de katholieke Kerk de feitelijke winnaar. De oppositie vreest dat dit scenario zich ook bij deze verkiezingen zal herhalen.
Bron: La Croix/RTL