DR Congo: zuster per ongeluk ontvoerd maar opnieuw vrij

De zuster werd ontvoerd bij het verlaten van de campus van de universiteit van Lubumbashi, waar zij een medische opleiding volgde.
15/05/2023 - 16:12

De zuster die op 26 april 2023 door een bende in het Congolese Lubumbashi werd ontvoerd, werd enkele uren later opnieuw vrijgelaten. Dat gebeurde op bevel van de bendeleider. Hij verklaarde later dat de ontvoering van zr. Lucie Mwasenga van de congregatie van het Onbevlekt Hart van de Maagd Maria van Kongolo een vergissing was en dat zij werd vrijgelaten omdat hij geen problemen wil met de paus, de aartsbisschop en vooral niet met de Kerk en om geen vloek over zijn huis te laten neerdalen. 

De zaak raakte bekend na een solidariteitsbezoek van aartsbisschop Fulgence Muteba Mugalu van Lubumbashi, die de zuster naar eigen zeggen als een vader kwam bedanken en moed inspreken. Paus Franciscus ha tijdens zijn bezoek van februari aan de DR Congo niet akkeen de gewapende conflicten, maar net zo goed het bendegeweld verordeeld.

In de DR Congo zijn naar schatting meer dan 120 rebellengroepen actief, die er strijden om de natuurlijke hulpbronnen en territorium. 

Bron: Aci Africa/Kathpress.at