Drie doden en verschillende gewonden bij aanval in kerk in Nice

Een koster en een kerkganger werden in de basiliek van Nice zelf vermoord.
03/11/2020 - 10:52
Notre-Dame de l'Assomption
Notre-Dame de l'Assomption © Wikipedia

Vanmorgen zijn omstreeks 9 uur minstens drie mensen vermoord in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingbasiliek in Nice, toen zij door een onbekende met een mes werden aangevallen. Verschillende mensen raakten gewond. Het vrouwelijke slachtoffer werd de keel overgesneden. Het andere slachtoffer was de koster van de kerk. De slachtpartij volgt op een oproep van Al Qaeda om wraak te nemen. Het kerkgebouw ligt in het centrum van de stad, vlakbij de belangrijkste handelsstraat.

De Franse veiligheidsdiensten hadden vooraf gewaarschuwd dat extremisten kerken en kerkgangers zouden viseren. BFM

De dader werd al kort na de aanval aangehouden. Rondom de kerk is een veiligheidszone afgezet en er is een crisisbijeenkomst gestart.  

De deken van Nice, Gil Florine, zegt dat de Franse overheid kerken vooraf had aangespoord tot extra waakzaamheid in de aanloop naar Allerheiligen en Allerzielen. Maar wij hadden nooit verwacht dat wij op deze manier zouden aangevallen worden. Dit is een laffe aanval op kerkgangers die gewoon kwamen bidden. Er heerst veel pijn, maar ook woede over een fanatisme dat tot zulke daden in staat is. De politie was erg snel ter plaatse.

Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, vertelde dat hij vooral geschokt is door de vastberadenheid waarmee de dader te werk ging. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun familie. Gelukkig was de politie in de buurt om de dader snel te neutraliseren. Estrosi onderstreepte dat er duidelijk sprake is van een terreurdaad van een fanatieke moslim. Hij gaf geen informatie over de nationaliteit van de dader.

Na de moord op de leerkracht Samuel Paty in Conflans-Sainte-Honorine werd al gewaarschuwd voor terreuraanslagen. De burgemeester kondigde nog aan dat de veiligheid aan alle kerken in Nice wordt opgevoerd en dat de Franse president Emmanuel Macron later op de dag nog een bezoek brengt aan Nice, om er zijn solidariteit te betuigen.

Bron: BFMtv