Dubbele bisschopswijding in de Chaldeeuwse Kerk

Vrijdag werd een dubbele feestdag voor de Chaldeeuwse Kerk in Irak met de wijding van twee nieuwe bisschoppen.
22/01/2019 - 09:00
De plechtigheid was ook live op de christelijke tv-zender Noursat te volgen
De plechtigheid was ook live op de christelijke tv-zender Noursat te volgen © Noursat (Libanon)

Kardinaal Louis Raphael Sako, de Chaldeeuwse patriarch van Babylonië en aartsbisschop van Bagdad, heeft vrijdag dominicaan Michael Najeeb Moussa (63) en diocesane priester Robert Jarjis tot bisschop gewijd. Mgr. Moussa is nu de nieuwe aartsbisschop van Mosul, waar hij ook geboren is. Volgens historische bronnen zijn in en om Mosul al van in de eerste eeuw na Christus christenen aanwezig. De aartsbisschoppelijke zetel van Mosul was sinds 2015 vacant. De dominicaan haalde wereldwijd de media als redder van de oudste manuscripten uit Mesopotamisch gebied.

Mgr. Robert Jarjis wordt hulpbisschop van Bagdad. Hij is pas 45 en voltooide eerst zijn opleiding tot dierenarts voordat hij theologie ging studeren. Hij was de afgelopen jaren pastoor van de Mansourwijk in Bagdad.

Volgens kardiknaal Sako bevestigt de dubbele wijding de dynamiek en vitaliteit van de christelijke gemeenschap in Irak, ook al wordt die voor enorme uitdagingen geplaatst. Hij vroeg ook aandacht voor de rol van de Chaldeeuwse gemeenschap in de stabiliteit van het land.

De dubbele bisschopswijding werd bijgewoond door duizenden gelovigen, heel wat ambassadeurs en leiders van de sjiitische en soennitische moslims in Irak.

Bron: Kathpress.at