Duits lekenforum niet onder de indruk van kritiek Vaticaan

Het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK) heeft in Berlijn de statuten van de synodale raad goedgekeurd.
28/11/2023 - 14:37
ZDK-voorzitter Irme Stetter
ZDK-voorzitter Irme Stetter © Harald Oppitz/ZdK

Het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK) heeft in Berlijn vastbesloten gereageerd op het wantrouwen van Rome bij het synodale pad van de katholieke Kerk in Duitsland. 

Recent nog sprak ook de paus in een brief zijn bezorgdheid uit over de evoluties in Duitsland. Rome vreest met name dat de synodale raad — een overlegorgaan van Duitse katholieke leken met bisschoppen —meer te zeggen krijgt dan de bisschoppen zelf.  Die raad zou in 2026 van start gaan.

Bij het begin van de bijeenkomst werd stilgestaan bij de oorlog in het Midden-Oosten en de gevolgen daarvan in Duitsland. Zo kan niemand blind blijven voor het sterk toegenomen antisemitisme in de Duitse samenleving, waar jodenhaat historisch een erg beladen kwestie is. ‘De terreur van Hamas heeft Israël en de Joden onmetelijk lijden gebracht’, stelde ZdK-voorzitter Irme Stetter-Karp vast. Ook bij de bevolking van Gaza zelf, die allicht nog het grootste slachtoffer is.

Aandacht was er ook voor het toenemende populisme, de vijandigheid tegenover de democratie en de haat in debatten over het migratiebeleid. Stetter-Karp verklaarde zelf dat leden van de rechtspopulistische Afd feitelijk geen lid zouden mogen zijn van het Zdk. Zij bestempelde het discours van de partij als ‘onwaardig en verontrustend’. 

Rome maakte aan de leken in Duitsland nogmaals duidelijk dat de priesterwijding blijft voorbehouden aan mannen en dat er niet kan onderhandeld worden over de leer van de Kerk over homoseksualiteit. Maar dat belette allerminst dat de statuten voor de synodale raad vrijwel unaniem werden goedgekeurd.

Bron: Katholisch.de